Assalamualaikum
all's
Entry
kali nie aku nak share resepi ikan siakap stim limau yang buat julung kalinya
aku masak.
Nak
dijadikan st0ry mory aku memang tak minat buat stim2 @ kukus nie, tapi
disebabkan Hus suka bangat dengan menu ikan siakap stim nie, aku p0n dengan
gigih laa try masak demi Hus tercinta :-p s0,meh kita ke dapur -->
BAHAN-BAHAN
Seekor ikan siakap (aku pakai
yang sederhana je)
5 ulas bawang merah
(dimayang)***
4 ulas bawang putih (hiris
memanjang)***
2 inci halia (hiris
memanjang)***
4 batang serai (dimayang)***
3 helai daun limau
purut (hiris memanjang)***
1 biji bawang besar holland
(dipotong bulat)
6 biji limau kasturi -perah dan
ambil airnya sahaja ***
5 biji cili api ***
1/2 biji tomato (dipotong dadu)
1 kiub pati ayam maggi
1 Sudu sos tiram
Garam dan gula (secukup rasa)
Daun sup & daun bawang
Tepung
jagung (dicampur dengan air sedikit)
Air perahan limau, kiub ayam & s0s tiram |
Bahan yang telah siap disediakan |
CARA
MEMBUAT
>> Ikan siakap yang telah dibersihkan di lumurkan dengan sedikir garam
dan sos tiram,perapkan 5 minit.
>> Aku kukus ikan pakai
pemanggang ajaib, lepastu masukkan sedikir air. Biarkan selama 10 minit.
>> Masukkan kesemua bahan
yang bertanda *** ke dalam pemanggang ajaib.Biar seketika, kemudian masukkan
perahan air limau, sos tiram,tepung jagung, kiub ayam, secubit garam dan gula.
>> Akhir sekali masukan
tomato dan bawang holland. Biar 5 minit dan padamkan api.
>> Angkat dan sedia
dihidangkan. Kalau nak lagi best aromanya tu tu letakkan daun sup dan daun
bawang.
Pemanggang ajaib Vantage sangat mudah digunakan |
Bawang holland & tomato dimasukan akhir sekali yee |
Serius aku tak sangka, resepi
pertama aku buat ikan siakap stim limau nie berjaya dan Hus p0n suka. Rasa
ser0nok pulak nak masak dan share resepi lagi, hehehe..
JeMpUt TeNg0k yE :-)
No comments :
Post a Comment